fbtracking

Veelgestelde vragen. Hoor het van een scientoloog.

In de media wordt er veel over geschreven, en de antwoorden op de veel gestelde vragen over Scientology die je op internet vindt, zijn ook niet altijd even correct. Wil je van een scientoloog horen hoe het werkelijk zit? Hoor het van Gerbrig; zij is al meer dan 25 jaar scientoloog en kent de organisatie van binnen en van buiten.

Door de kerk in Amsterdam wordt Gerbrig vaak gevraagd om rondleidingen te verzorgen. Zij heeft al heel wat studenten en geïnteresseerden in het Scientology gebouw aan de Wibautstraat op bezoek gehad. Ze mogen haar altijd alles vragen! Van de meestgestelde vragen hebben we onderstaande video’s gemaakt.

Wat voor mensen doen Scientology?

Iemand die Scientology beoefent, noem je een scientoloog. Iemand noemt zichzelf pas scientoloog als hij besloten heeft dat hij er mee door wil gaan.

Wat zijn dat voor mensen, die scientologen? Wel, dat is heel breed. Je komt scientologen tegen uit alle lagen van de bevolking en uit elke beroepsgroep. Vaak hebben ze met elkaar gemeen dat ze in hun leven altijd op zoek waren naar ‘iets’, of veel vragen hadden over het leven. Je ziet ook veel ingenieurs en IT-mensen; waarschijnlijk omdat Scientology zo logisch is opgebouwd.

Als scientoloog neem je niet zomaar alles klakkeloos aan. Je bent op zoek naar echte antwoorden, naar het verhaal achter het verhaal. L. Ron Hubbard, de grondlegger van Scientology, ging ook op zoek naar antwoorden. In Scientology bestuderen we zijn ontdekkingsreis naar deze antwoorden, en dat is een ontdekkingsreis naar jezelf – naar wie jij bent als geestelijk wezen.

 

Is Scientology een religie?

Scientology is een nieuwe religie die raakvlakken heeft met het Boeddhisme.

Scientology wordt door vele godsdienstsociologen en experts als religie erkend, zie www.scientologyreligion.org. Het houdt zich bezig met de ziel, en spiritualiteit in de volste betekenis. Het geeft antwoord op vele levensvragen.

In Scientology gaan we ervan uit dat je de ziel bent, en niet je lichaam of je hersenen. Vanuit dat nieuwe gezichtspunt, dat jij de ziel bent, kom je door training en counseling steeds meer in contact met jezelf en verbeter je de relaties met anderen, de wereld om je heen en het goddelijke. Net zoals in het Boeddhisme kan Scientology daarom ook heel goed beoefend worden naast een andere religie.

Kijk voor meer informatie over de grondbeginselen van Scientology op www.scientology.tv.

Heeft Scientology religieuze erkenning?

Robert Kruijt van Externe Zaken geeft wat achtergrondgegevens over religieuze erkenning in Nederland en hoe dat zit met betrekking tot Scientology.

Wanneer word je erkend als religie? Feitelijk bestaat er niet zoiets als een stempel of document waarmee je aan kunt tonen dat een religie erkend is.

Dat komt omdat we in Nederland te maken hebben met religieuze vrijheid. In Nederland zijn kerk en staat gescheiden en de overheid bemoeit zich niet met religie.

Echte religieuze erkenning krijg je feitelijk van religie-experts. Experts die Scientology onderzocht hebben zijn unaniem tot de conclusie gekomen dat Scientology een echte religie is. Wil je daar meer over weten kijk dan op www.scientologyreligion.org

Scientology heeft in Nederland net als andere kerken, de Anbi-status.

Hoe verhoudt Scientology zich ten opzichte van andere religies?

Scientology kent geen vast godsbeeld zoals in de traditionele godsdiensten die we kennen als het Christendom en de Islam. De Scientology religie is het beste onder te brengen bij de religieus spirituele filosofieën als het Taoïsme, het Hindoeïsme en het Boeddhisme.

Van die stromingen lijkt Scientology het meest op het klassieke Boeddhisme. Net als in het Boeddhisme geloven we in Scientology ook in vorige levens. Wij geloven dat we als ziel al vele levens achter ons hebben en dat we na dit leven weer als mens terugkomen op Aarde en nog vele levens zullen leiden.

Het eerste hoge doel dat we in Scientology willen bereiken is de staat van Clear. Deze staat geeft een enorm gevoel van innerlijke rust en vrijheid, en is nergens anders mee te vergelijken. In Scientology is die staat in relatief korte tijd – denk aan een jaar – te bereiken.

Wat doe je eigenlijk in Scientology?

Scientology is een ontdekkingsreis naar jezelf. Je wordt steeds bewuster van wie jij bent, en je wordt steeds helderder. Jij BENT de ziel, je bent niet je lichaam of je hersenen. Door Scientology te bestuderen of door Scientology counseling (auditing), kom je steeds dichter bij jezelf als geestelijk wezen en de potentie die jij als ziel hebt.

De ziel wordt in Scientology ‘thetan’ genoemd, naar de Griekse letter ‘theta’, wat levensenergie betekent. De ziel is datgene wat het lichaam levend maakt.

Teveel alcohol en drugs kunnen de ziel (het bewustzijn) verdoven. Maar ook problemen in het leven of een slecht geweten kunnen ervoor zorgen dat je minder met je aandacht in het heden kunt zijn. Met Scientology is het mogelijk om dit om te draaien en weer een gelukkig – en helder – leven te leiden.

Hoe gaat Scientology om met de media?

In principe staan we in Scientology open voor de media. De kerk beschouwt de media als een belangrijke informatiebron, mits het nieuws op een verantwoorde en objectieve manier wordt getoond. Helaas komen we ook tegen dat persberichten onnauwkeurig of bevooroordeeld zijn verwoord, of door speciale belangen worden beïnvloed.

Ik heb daar bij Scientology Amsterdam zelf ervaring mee en geef hier in deze video een aantal voorbeelden van.

Gelukkig heb ik ook goede ervaringen; vooral met lokale media. Ik heb er ook geen moeite mee als iemand kritische vragen wil stellen en vind het belangrijk dat mensen een eerlijk antwoord krijgen. Ik loop al meer dan 25 jaar mee, dus ken de organisatie door en door.

Fake news, een getuigenverslag

Robert en Gwen waren erbij toen reporters van Rambam undercover gingen bij Scientology.

Hoor van hen hoe het programma te werk ging om een zo negatief mogelijk beeld neer te zetten.

Robert en Gwen laten de andere kant van het verhaal zien. Ze vertellen over hoe uitspraken werden ontlokt, hoe dingen in scène werden gezet en hoe uiteindelijk alleen die fragmenten werden vertoond die het doel van het programma dienden.

Een interessant kijkje in hoe undercover journalistiek te werk gaat en welke impact dat heeft.

Zo zien we dat de media iets kan maken of breken en hoe nieuws gemanipuleerd kan worden.

 

Scientology: religie of wetenschap?

Wanneer je Scientology bestudeert, gaat het vooral om het toepassen in je eigen omgeving. Het is een hele praktische religie, waarbij de grote vraagstukken over het verstand en de geest wetenschappelijk worden benaderd.

Net als de natuurwetten in de Natuurkunde, kent het spirituele universum zijn eigen wetmatigheden. Die leer je in Scientology niet alleen ontdekken en herkennen; je leert ook zaken op te lossen en aan te pakken, volgens exacte stappen.

Het antwoord op de vraag of er meer is tusen hemel en aarde, vind je op het terrein van de religie. Wie daarin is geinteresseerd, zal zeker veel uit Scientology kunnen halen.

Scientology… zit je er aan vast?

Een andere veel gestelde vraag over Scientology is of je er aan vast zit. Je kunt Scientology alleen succesvol doen als jij er zelf achter staat. Dat geldt voor alles in het leven. Als je iets doet vanwege een ander, zul je nooit de beoogde doeleinden bereiken.

Er zijn mensen die een paar cursussen in Scientology volgen en dan niet meer verder gaan. Niet iedereen kiest ervoor om de volledige route te doorlopen. Maar mensen die gegrepen worden door de enorme mogelijkheden die er in Scientology te behalen zijn op het gebied van spirituele groei, gaan door om het hoogste spirituele niveau te bereiken.

Uit elke cursus in Scientology haal je een stukje gereedschap voor het leven. Na het afronden van een cursus besluit je zelf of je een volgende cursus wilt doen of niet. Het is geen enkel probleem als je besluit om te stoppen.

Wat vindt Scientology van de film Going Clear?

Going Clear mag er voor de leek heel waarheidsgetrouw uit zien, maar is in feite één grote propagandafilm tegen Scientology. Hoewel er vanuit de kerk meerdere keren was aangeboden om scientologen te interviewen, werd hier door film director Gibney niet op ingegaan.

Hij liet enkel verbitterde ex-leden aan het woord, en die geven natuurlijk nooit een eerlijk beeld van wat er werkelijk is gebeurd.

Het nare van dit soort ‘documentaires’ is dat het leidt tot discriminatie en haat. Terwijl Scientology een van de meest ethische bewegingen is die er bestaat.

Scientology staat open voor alle culturen en zal iedere andere religie met respect tegemoet treden. Het moet iedereen vrij zijn om zijn eigen religie te kiezen. Dat is tenslotte een mensenrecht.

Lees voor meer informatie de statement van de Church of Scientology International.

Waar worden Scientology donaties voor gebruikt?

Net als andere kerken kent Scientology een donatiesysteem. In Scientology draag je geen vast bedrag of percentage af, maar betaal je voor de diensten die je doet. Scientology diensten vallen in twee categoriën uiteen: cursussen en spirituele counseling.

Daarnaast kan men doneren aan de goede doelen die vanuit Scientology zijn opgericht, maar dat is voor leden geen verplichting. Dat kan een donatie zijn aan een van de Nederlandse stichtingen, of aan de internationale campagnes.

Zo zijn er bijvoorbeeld donaties gebruikt om goederen en middelen te sturen bij grote rampen als de aanslag op 9/11 en de aardbeving van Haïti in 2010. Maar ook om een educatieve mensenrechtencampagne te financieren voor het hele leger en de politiemacht van Colombia.