fbtracking
Geen Drugs-Wel Leven

Stichting Geen Drugs-Wel Leven

Drug Free World is een internationale campagne die voorlichting biedt over de risico’s van drugsgebruik. In Nederland wordt deze campagne gevoerd door de stichting Geen Drugs-Wel Leven.

Kern van de campagne is een lespakket met boekjes over verschillende soorten drugs. Docenten kunnen gratis een lespakket bestellen via de internationale website Drug Free World.

Daarnaast kunnen er lezingen worden gegeven op scholen.

Doel van de stichting Geen Drugs-Wel Leven is om jongeren bewuster te maken van wat drugs doen in het lichaam en met de hersenen. Verbieden heeft geen zin; maar wanneer een jongere snapt wat er in zijn lichaam gebeurt, kan hij beter de keus maken of hij drugs wel of niet wil gaan gebruiken.

Wat doet de stichting?

  • flyeracties op straat
  • huis aan huis boekjes verspreiden
  • boekjes versturen aan belangstellenden
  • lezingen door ervaringsdeskundigen op scholen
  • lezingen organiseren voor professionals en belangstellenden
  • lespakketten versturen naar scholen
  • mensen met een hulpvraag verwijzen naar de juiste instanties
  • politici informeren en lobbyen voor meer drugsvoorlichting op scholen

 

  

Het verhaal van Chantal

Hoe normaal is het niet geworden om tijdens een feest of een event iets te nemen?

Chantal deelt haar persoonlijke verhaal over partydrugs: hoe onschuldig het allemaal leek in het begin, en hoe ze er nu tegen aan kijkt.

Chantal heeft bij Scientology het Reinigingsprogramma gedaan; een detox programma om van ongewenste bij-effecten van drugs af te komen. Nog lang nadat je drugs hebt gebruikt, kunnen kleine drugsrestanten die in de vetweefsels van je lichaam zijn achtergebleven, nog invloed hebben op je emoties en je gedachten.

Met het detox programma krijg je je focus terug en kun je weer helderder denken. Kijk hier voor meer info over het Reinigingsprogramma.

Drug Free World in de media

Flyeracties om bewustwording te creëren

Met enige regelmaat trekken vrijwilligers van de stichting er op hun vrije zaterdagochtend op uit om in Amsterdam en verschillende andere gemeenten in de Randstad te flyeren.

In het Zuiden van land is een ander team actief in Weert en de omgeving van Maastricht, Eindhoven, Roermond.

Aantal boekjes uitgedeeld sinds 2020: 126.451

Flyeractie tegen drugs Zaandam

flyeren voorlichtingsboekjes over drugs

Naast een boekje over drugs in het algemeen, worden door de stichting Geen Drugs Wel Leven ook losse kleine boekjes verspreid met feiten over de meest voorkomende drugs, als: marihuana, XTC, cocaine, crack, inhaleermiddelen, Chrystal Meth, en LSD.

2024 t/m 1e kwartaal: 18.900 boekjes uitgedeeld

Microdosering is al teveel

23 november 2023 – Zaandams Dagblad

anti drugs boekjes uitdelen

Drugsvoorlichting – wat je nog niet wist over drugs

30 oktober 2023 – Zaandams Dagblad

Drug Free World boekjes verspreiden

Drugs legaliseren of verbieden?

13 september 2023 – Amsterdams Dagblad

Drugsvoorlichting

Dam tot Dam loop

17 september 2023 – Amsterdam/Zaandam

Dam tot Damloop

Drugsgebruik van de wallen naar de RAI?

16 augustus 2023 – Amsterdams Dagblad

Drug Free World distributie

Anti-drugs actie in Buitenveldert

13 juli 2023 – Amsterdams Dagblad

Drugsvoorlichting Buitenveldert

Flyeractie Poelenburg: hier wordt regelmatig gedeald

22 april 2023 – Zaandams Dagblad

Drug Free World Poelenburg Zaandam

ZAANDAM – Van dichtbij zag hij de vernietigende gevolgen van drugsgebruik. Nadat zijn beste maatje door gebruik van wiet en cocaïne zóver was afgezakt dat deze in de gevangenis belandde, ontstond bij Han Bakker een drive om jongeren te waarschuwen voor de gevolgen van drugs.

Op 22 april was Bakker met een deel van zijn team voor een volgende flyeractie in de wijk Poelenburg.

Drugsvoorlichting bij Winkelcentrum Gibraltar 

20 maart 2023 – Zaanstad Nieuws

Geen Drugs Wel Leven Zaandam

ZAANDAM – De stichting Geen Drugs, Wel Leven deelde afgelopen zaterdag bij het Winkelcentrum Gibraltar boekjes uit met informatie over de gevaren van drugsgebruik. Het was de tweede actie van de stichting in Zaandam dit jaar.

Drijvende kracht Han Bakker ziet de oplossing in de individuele keuze om geen drugs te gebruiken en hoopt met de actie vooral te voorkomen dat jongeren beginnen met drugs.

Stichting vraagt aandacht voor vernietigend effect drugs

27 februari 2023 – Zaandams Dagblad

Geen Drugs Wel Leven Zaandam

ZAANDAM – In de wijken Poelenburg, Hoornse/Peldersveld werd afgelopen zaterdag door vrijwilligers van de stichting ‘Geen Drugs Wel Leven’ een flyer-actie gehouden.

Woordvoerder Han Bakker van de stichting heeft in zijn directe nabijheid meegemaakt wel vernietigend effect drugs kan hebben en doet deze actie met name omdat hij niet wil wegkijken.

2020 tm 2022: extra aandacht voor lachgas

In 2020 is vanuit Drug Free World Nederland een campagne gestart om meer bewustwording te creëren over de gevaren van lachgas.

Van lachgas is lang gedacht dat het relatief onschuldig was. Maar lachgas kan net als iedere andere drug verslavend werken, en omdat het direct inwerkt op het zenuwstelsel, kunnen de gevolgen bijzonder heftig zijn. Zo zijn in Nederland in twee jaar tijd meer dan 60 jongeren met een dwarsleasie zijn komen te zitten na excessief lachgasgebruik.

Aantal boekjes uitgedeeld: 61.446

Zeewoldenaren voorgelicht over gevaren lachgas

26 september 2022 – Zeewolde Actueel 
Lachgas zeewolde

‘Lachgas? Er is toch niks aan te doen’

13 september 2022 – Heemskerk in het nieuws
lachgas Heemskerk

Voorlichting over drugs en lachgas in centrum van Nijkerk

8 oktober 2022 – Stad Nijkerk.nl
Nijkerk

NIJKERKVrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven waren zaterdag in en rond het centrum van Nijkerk om zo’n 2000 informatieboekjes te verspreiden over de risico’s van lachgas en drugs in het algemeen. 

Zonnig Nijkerk leek zaterdag weinig drugsproblematiek te hebben. Toch weet de stichting dat er aan de achterkant van de voordeur soms schrijnende verhalen op te tekenen zijn… lees het hele artikel op Stad Nijkerk.nl

Amsterdammers flyeren in Spakenburg tegen lachgas

23 oktober 2022 – Algemeen Dagblad
Spakenburg

SPAKENBURG – Amsterdamse vrijwilligers van de stichting ‘Geen Drugs, Wel Leven’ flyeren zaterdagochtend in het centrum van Spakenburg tegen het gebruik van lachgas. ,,Drugs horen erbij in Nederland, zeggen we dan. Maar dat is toch al een denkfout?”

Vrijwilliger Han Bakker spreekt jongeren aan. Bakker: ,,Iedereen zegt: ik doe dat niet hoor. Niemand geeft ronduit toe het zelf ook te doen.”… lees het hele artikel op AD.nl/Amersfoort. 

‘Mijn dochter heeft haar eerste XTC-pilletje al genomen’

5 maart 2022 – Zaandams dagblad
lachgas actie IJmuiden

ZAANDAM – Een kleurig beeld in het centrum van Zaandam afgelopen zaterdag, waar zes vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven in turquoise t-shirts flyers aan het uitdelen waren over de gevaren van XTC.

Een moeder wilde graag een boekje over XTC meenemen; haar dochter had toevallig gister op een feestje haar eerste pilletje genomen. “Wel eerlijk aan ons verteld, daar ben ik dan weer blij om, maar het is momenteel wel iets waar we over praten thuis.” lees het hele artikel op het Zaandams Dagblad

 

Anti-lachgas-actie in Winkelcentrum Oostermeent

12 juli 2021 – Nieuwsblad voor Huizen
Lachgas Huizen

HUIZEN – Vrijwilligers van de Stichting Geen Drugs-Wel Leven hebben afgelopen zaterdag geflyerd in Winkelcentrum Oostermeent. Doel was om mensen te informeren over de risico’s van lachgas en drugs.

Het team sprak met iemand die meer dan veertig jaar verslaafd is geweest maar nu al twee jaar clean is. Ze was op haar zevende al begonnen met het roken van jointjes… lees het hele artikel op Nieuwsblad voor Huizen.

Lachgas actie in Almere

16 april 2021 – Almere Dagblad
Lachgas Almere

ALMERE – Tijdens hun flyeractie in Almere, afgelopen donderdag, waarmee vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven jongeren wilden waarschuwen over de risico’s van lachgas, raakten zij in gesprek met enkele voorbijgangers.

‘De reacties op onze actie waren vooral positief’ zegt Robert Kruijt van Geen Drugs-Wel Leven. ‘Mensen vinden het net als wij belangrijk dat er meer aandacht is voor goede voorlichting… lees het hele artikel op Almere Dagblad.

Toename harddrugs gebruik zorgelijk – meer educatie over drugs noodzakelijk

11 februari 2021 – Mijn Amstelveen
drugsvoorlichting Amstelveen

AMSTELVEEN – Corona zorgt voor een toename van het drugsgebruik onder studenten en jongeren, zo bleek uit een onlangs gehouden onderzoek van de HvA in samenwerking met de Jellinek kliniek. Vooral bij hard-drugs zoals xtc, cocaïne en ketamine is een groei te zien.

Volgens de stichting Geen Drugs-Wel Leven wordt het tijd dat er meer aan drugsvoorlichting wordt gedaan. Aangezien dit niet landelijk wordt opgepakt, is de stichting een flyeractie gestart door gemeenten in de Randstad…

In de Ban van – RTL 7

Over de stichting Geen Drugs-Wel Leven werd een filmpje gemaakt door het informatieve programma In de Ban van, op RTL 7.

In dit filmpje komen vrijwilligers van de stichting aan het woord over en wordt er een overzicht gegeven van de activiteiten van de stichting.

De stichting Geen Drugs-Wel Leven is een seculiere stichting met een eigen ANBI-status. Vrijwilligers doneren hun tijd en via particuliere sponsoren worden de fondsen binnen gehaald.

Op www.geendrugswelleven.nl staat meer informatie over de Nederlandse stichting. Via de internationale site www.drugfreeworld.org kan men gratis lespakketten bestellen en een E-learning cursus doen.

 

Activiteiten van de Stichting

Voorlichtingsboekje drugs in winkels
Flyers in winkels leggen

Naast flyeracties en huis aan huis distribueren van voorlichtingsboekjes over drugs, gaan vrijwilligers tijdens hun acties ook in gesprek met winkeliers en horeca-eigenaren om te vragen of zij een stapeltje boekjes in hun zaak willen leggen voor geinteresseerde klanten.

Geen Drugs-Wel Leven
Voorlichting op school

Jongeren iets verbieden werkt niet, daarom ligt de focus op bewustwording. Lezingen op scholen worden bewust op een lichte en humoristische toon gegeven. De informatie is heel feitelijk, en humor is een belangrijke factor om de leerlingen aan het denken te zetten.

Geen Drugs-Wel Leven
Drugsvoorlichting naar Zweeds voorbeeld

Vrijwilligers in Nederland krijgen les van de Zweed Michael Nielsen, die al meer dan 25 jaar ervaring heeft met het geven van drugsvoorlichting aan jongeren. Met zijn unieke voorlichtingsmethode boekt hij goede resultaten in Zweden, waar drugsvoorlichting op scholen verplicht is.

Geen Drugs-Wel Leven
Flyeracties

Vrijwilligers in Amsterdam Zuidoost, bij de Bijlmer Arena. Mensen vragen zich soms af: heeft flyeren wel zin? Na een flyeractie is het al een aantal keren voorgekomen dat de stichting een telefoontje krijgt van iemand die een boekje in handen heeft gekregen en om advies vraagt. Je zet mensen hoe dan ook aan het denken.

Voorbeelden van Drug Free World elders in de wereld

Geen Drugs-Wel Leven

In New York is het allemaal nog een graadje erger dan in Nederland. Meghan Fialkoff, het hoofd van Drug Free World in New York, laat zien hoe zij deze campagne succesvol uitrolde over the Big Apple en duizenden scholieren wist te bereiken, onder andere met de hulp van bekende artiesten en kunstenaars.

Geen Drugs-Wel Leven

David Sanchez raakte al jong verslaafd aan drugs. Het begon op zijn negende, toen hij via zijn buurman marijuana aangeboden kreeg. Op zijn achttiende belandde hij in de gevangenis. Toen hij na 22 jaar vrij kwam besloot hij het roer om te gooien. Namens zijn stichting Strike Against Drugs rijdt hij rond in een minibusje om in en rond Los Angeles drugsvoorlichting te geven aan kinderen.  

Meer video’s van internationale activiteien. Lees verder

Party all night

Feiten over drugs

Vraag jouw gratis exemplaar aan van het boekje: De Feiten over Drugs

Geen Drugs-Wel Leven

              Focus