fbtracking
Geen Drugs-Wel Leven

Stichting Geen Drugs-Wel Leven

Foundation for a Drug Free World is een internationale voorlichtingscampagne over de gevolgen van drugs. In Nederland wordt deze campagne gevoerd door de stichting Geen Drugs-Wel Leven.

Kern van de campagne is een lespakket met boekjes over verschillende soorten drugs. Docenten kunnen gratis een lespakket bestellen via de internationale website Drug Free World.

Daarnaast worden er lezingen gegeven op scholen.

Doel van de stichting Geen Drugs-Wel Leven is om jongeren bewuster te maken van wat drugs doen in het lichaam en met de hersenen. Jongeren verbieden of met een verwijtend vingertje wijzen heeft geen zin; maar wanneer een jongere snapt wat er in zijn lichaam gebeurt, kan hij beter de keus maken of hij drugs wel of niet wil gaan gebruiken.

Wat doet de stichting?

  • lezingen door ervaringsdeskundigen op scholen
  • flyeracties op straat
  • huis aan huis boekjes verspreiden
  • boekjes versturen aan belangstellenden
  • lezingen organiseren voor professionals
  • lespakketten versturen naar scholen 
  • mensen met een hulpvraag verwijzen naar de juiste instanties
  • politici informeren en lobbyen voor meer drugsvoorlichting op scholen

 

   

Het verhaal van Chantal

Party, party! Hoe normaal is het niet geworden om tijdens een feest of een event iets te nemen?

Chantal deelt haar persoonlijke verhaal over partydrugs: hoe onschuldig het allemaal leek in het begin, en hoe ze er nu tegen aan kijkt.

Chantal heeft bij Scientology het Reinigingsprogramma gedaan; een detox programma om van ongewenste bij-effecten van drugs af te komen. Nog lang nadat je drugs hebt gebruikt, kunnen kleine drugsrestanten die in de vetweefsels van je lichaam zijn achtergebleven, nog invloed hebben op je emoties en je gedachten.

Met het detox programma krijg je je focus terug en kun je weer helderder denken. Kijk hier voor meer info over het Reinigingsprogramma.

Drug Free World in de media

Lachgas

In 2020 is vanuit Drug Free World Nederland een campagne gestart om meer bewustwording te creëren over de gevaren van lachgas.

Van lachgas is lang gedacht dat het relatief onschuldig was. Maar lachgas kan net als iedere andere drug verslavend werken, en omdat het direct inwerkt op het zenuwstelsel, kunnen de gevolgen bijzonder heftig zijn. Zo zijn in Nederland in twee jaar tijd meer dan 60 jongeren met een dwarsleasie zijn komen te zitten na excessief lachgasgebruik.

Vrijwilligers van de stichting hebben inmiddels in verschillende gemeentes geflyerd en hier veel lokale pers mee gemaakt.

Geen Drugs-Wel Leven
Ijmuiden 20 september 2020
Geen Drugs-Wel Leven
Almere 16 april 2021
Geen Drugs-Wel Leven
Volendam 28 september 2020
Geen Drugs-Wel Leven
Almere 23 november 2020
Geen Drugs-Wel Leven
    Hilversum 11 december 2020
Geen Drugs-Wel Leven
Amstelveen 11 februari 2021
Geen Drugs-Wel Leven
          Weert 19 januari 2021
Huizen 12 juli 2021
Geen Drugs-Wel Leven

In de Ban van – RTL 7

Dit filmpje werd over de stichting Geen Drugs-Wel Leven gemaakt door het informatieve programma In de Ban van, op RTL 7.

In dit filmpje komen vrijwilligers van de stichting aan het woord over en wordt er een overzicht gegeven van de activiteiten van de stichting.

De stichting Geen Drugs-Wel Leven is een seculiere stichting met een eigen ANBI-status. Vrijwilligers doneren hun tijd en via particuliere sponsoren worden de fondsen binnen gehaald.

Op www.geendrugswelleven.nl staat meer informatie over de Nederlandse stichting. Via de internationale site www.drugfreeworld.org kan men gratis lespakketten bestellen en een E-learning cursus doen.

 

Activiteiten van de Stichting

Geen Drugs-Wel Leven

Flyeractie in Reigersbos, Amsterdam Zuidoost in 2019. Naast het uitdelen van kleine voorlichtingsboekjes over verschillende drugs, gaan vrijwilligers in gesprek met jongeren en worden winkels bezocht om boekjes achter te laten op de toonbank.

Geen Drugs-Wel Leven

Drugsvoorlichting op een scholengemeenschap in Heerhugowaard. De lezingen worden op een lichte en grappige toon gegeven. De informatie is heel feitelijk, en humor is een belangrijke factor om de leerlingen aan het denken te zetten.

Geen Drugs-Wel Leven

Vrijwilligers in Nederland krijgen les van de Zweed Michael Nielsen, die al meer dan 25 jaar ervaring heeft met het geven van drugsvoorlichting aan jongeren. In Zweden is drugsvoorlichting op scholen verplicht en daar lijkt een kentering te komen in het aantal jongeren dat met drugs experimenteert.

Geen Drugs-Wel Leven

Vrijwilligers in Amsterdam Zuidoost, bij de Bijlmer Arena.  Na een flyeractie komt het regelmatig voor dat de stichting telefoontjes krijgt van mensen die een boekje in hun brievenbus hebben gevonden.

Voorbeelden van Drug Free World elders in de wereld

Geen Drugs-Wel Leven

In New York is het allemaal nog een graadje erger dan in Nederland. Meghan Fialkoff, het hoofd van Drug Free World in New York, laat zien hoe zij deze campagne succesvol uitrolde over the Big Apple en duizenden scholieren wist te bereiken, onder andere met de hulp van bekende artiesten en kunstenaars.

Geen Drugs-Wel Leven

David Sanchez raakte al jong verslaafd aan drugs. Het begon op zijn negende, toen hij via zijn buurman marijuana aangeboden kreeg. Op zijn achttiende belandde hij in de gevangenis. Toen hij na 22 jaar vrij kwam besloot hij het roer om te gooien. Namens zijn stichting Strike Against Drugs rijdt hij rond in een minibusje om in en rond Los Angeles drugsvoorlichting te geven aan kinderen.  

Party all night

Feiten over drugs

Vraag jouw gratis exemplaar aan van het boekje: De Feiten over Drugs

Geen Drugs-Wel Leven

              Focus