fbtracking

Nederlandse Volunteer Minister in actie in Uganda

In december 2021 reisde de Nederlander Jan Maarten Kruijt voor drie weken naar Uganda om wat van het land te zien en vrjwilligerswerk te doen. Hij sloot zich aan bij een Volunteer Ministers groep die al een paar jaar actief was in Uganda.

Wat als een klein idee begon, mondde uit in een fantastisch project – waarvan hier een verslag.

 

Project Uganda

Jinja is een stad in Uganda; het is de plek waar de rivier de Nijl begint.

Jinja is ook de plaats waar priester Mr. Samuel Scientology tegenkwam op het internet – dit was in 2020.

Mr. Samuel begon met het doen van een gratis online Scientology cursus en raakte enthousiast. Hij kon niet stoppen en deed alle 19 online cursussen via de website.

Hij vertelde anderen erover en er vormde zich vrij snel een groep die groeide en groeide.

Jan Maarten hoorde hierover via een vriend. Omdat Jan Maarten altijd al de ambitie had om vrijwilligerswerk te doen in Afrika, vroeg hij de contactgegevens van Mr. Samuel.

Het contact werd gelegd – en zo ontstonden de plannen.

Jan Maarten bereidde zijn reis voor en regelde fondsen om Scientology boeken en materialen mee te kunnen nemen naar Uganda.

VM Uganda_Mr Samuel
VMs Uganda

De groep van Mr. Samuel bestond inmiddels uit een vaste kern van 15 personen. Zij hadden contact gehad met het hoofdkantoor van de Volunteer Ministers in Los Angeles en wel al een paar t-shirts en petjes ontvangen, maar geen boeken. Zij hadden tot nu toe alle trainingen online gedaan.

Vanuit Nederland en Belgie werden er boeken gedoneerd door scientologen die Jan Maarten in zijn koffers meenam.

Het voelde voor hem erg speciaal om naar Uganda te gaan, omdat hij wist dat dit de eerste Scientology boeken zouden zijn voor dit deel van de wereld!

Op 8 december 2021 kwam Jan Maarten aan in Uganda waar hij met open armen werd ontvangen. Op de avond van aankomst had Mr. Samuel hem het schema overhandigd voor de komende drie weken: een strak schema, dat iedere dag van ’s ochtends tot ’s avonds gevuld was met afspraken en trainingen.

Training geven

Meteen de volgende dag ging Jan Maarten van start. Hij liep dagelijks met de vrijwilligers mee om overal in de gemeenschap te helpen en organiseerde trainingsdagen voor het team.

VMs Uganda in training

De school van Mr. Samuel

In 2013 had Mr. Samuel een school opgericht. Hij was met 9 studenten begonnen, en in de loop der jaren sterk gegroeid tot 635 leerlingen in 2021.

Alle leerkrachten van de school deden mee aan de VM-training van Jan Maarten. Ook deden zij alle online VM cursussen. De inhoud van de training werd geintegreerd in het curriculum van de school – en wordt nu onderwezen.

Onder de deelnemers waren vooral de praktische oefeningen populair, zoals de Communicatie oefeningen (zie foto) en de assist processen (een proces om stress te verlichten en iemand te helpen herstellen van een ongeluk of trauma).

Op de dagen dat er geen training werd gegeven, ging Jan Maarten met de groep VMs mee om de gemeenschap te helpen.

Hulp kon er altijd wel ergens worden geboden.

De brandweer en de politie van Jinja werken al geruime tijd nauw samen met de Ugandese Volunteer Minister groep. Iedere keer wanneer er ergens problemen zijn in de stad, wordt Mr. Samuel gebeld voor hulp.

Jan Maarten is zo verschillende keren met de VM groep meegeweest om te helpen bij een brand, conflicsituaties of verkeersongelukken.

Mr. Samuel en Jan Maarten gingen tevens verschillende dorpen in de omgeving langs om gemeenschappen te helpen en te onderwijzen. Ook gaven zij lezingen aan grote groepen mensen die waren uitgelopen om te horen wat de VM groep te bieden had. 

Drive

Jan Maarten merkte dat er bij leerkrachten en gemeenschapsleiders een enorme drive ontstond om de VM kennis weer verder over te dragen naar andere mensen. Zo kan er een hele generatie Volunteer Ministers ontstaan, die uitwaaieren over het hele district (Kitigom Ward-Najembe sub-county Buikwe District).

De VM-vrijwilligers groep in Uganda is enorm toegewijd om dit te laten gebeuren. De kerngroep bestaat uit 15 vrijwilligers die zich full-time – 7 dagen per week – inzetten voor het Volunteer Ministers werk.

Naast de kerngroep zijn er nog zo’n 20 andere vrijwilligers die op afroep beschikbaar zijn om te helpen. In december hadden zich tevens een aantal leerkrachten en studenten aangesloten omdat de scholen vanwege corona dicht waren.

Jan Maarten vond het ethisch niveau van de groep heel hoog. Er werd veel tijd gespendeerd aan studeren en oefenen. Veel leden zetten alles ervoor opzij, om anderen te kunnen helpen.

VM group Uganda
VM Uganda
Uganda VMs

Studietechnologie 

De school van Mr. Samuel heeft tevens contacten met andere scholen die benaderd zijn om ook kennis te maken met de VM kennis en activiteiten. Op de laatste dag waren er al een paar scholen die aangaven de studietechnologie van L. Ron Hubbard te willen implementeren op hun school.

De studietechnologie wordt beschreven in een van de hoofdstukken uit het Scientology Handboek. Ook hiervan is een gratis cursus online te volgen.

Certificaten

De Volunteer Ministers groep van Mr. Samuel is door Jan Maarten volledig opgezet om nu zelf ook trainingen te geven en nog meer mensen te activeren om als Volunteer Minister de gemeenschap te helpen. Na afloop kregen alle vrijwilligers die door Jan Maarten getraind werden, een certifcaat uitgereikt.

certificaat VM Uganda
voorbeeld certificaat VM
certificaten Uganda VM groep

Fantastische ervaring

De reis was voor Jan Maarten een ontzettend mooie ervaring, vooral vanwege de reacties die hij terug kreeg van de mensen.

Jan Maarten:

Toen we in de auto terugreden na een lezing vroeg ik aan een van de teamleden – een jongen van een jaar of 16 die Godfrey heette – of hij iets van de lezing had geleerd. Hij knikte: “Ik heb geleerd over communicatie“.

Toen ik vroeg wat hij over communicatie had geleerd, vertelde hij me dat hij vroeger altijd erg verlegen was geweest, maar dat hij nu niet meer verlegen is!  Ik geloof echt dat Godfrey zijn doel hier bij de Volunteer Ministers heeft gevonden.”

Een andere ankedote van Jan Maarten:

We hadden een trainingsdag voor het nieuwe Uganda VM-team over het onderwerp Communicatie. Eerst hebben we samen het VM-boekje doorgenomen. Daarna deed iedereen de eerste communicatie oefening; waarbij je leert om er op je gemak te zijn, wanneer je met iemand communiceert. Dit was de eerste keer dat deze mensen zo’n soort oefening deden.

Na het afronden van een aantal oefeningen deelden we de successen. Ik denk dat iedereen wel iets te vertellen had. Maya en Nulu, twee jonge vrouwen (zie foto), hadden allebei allerlei spirituele ervaringen: van groter en kleiner worden en zich bewust worden van zichzelf als geestelijk wezen – en aan het eind van de oefening voelden ze zich rustig en zo gelukkig!

Ze deelden hun succes met anderen en elke trainingsdag kwamen er weer meer mensen opdagen dan voorheen.”

 

VM training Uganda

Terugblik

Tot slot deze mooie terugblik van Jan Maarten op zijn reis:

“In Uganda zag ik dat er veel conflict bestond tussen de verschillende religieuze en politieke groeperingen.

Mensen zijn op zoek naar iets wat hen kan verbinden. Iets waar ze in kunnen geloven, onafhankelijk van waar ze verder nog in geloven. Meer en meer mensen vinden dit nu in de technologie van Scientology.”

VM in Uganda