fbtracking

Nederlandse Volunteer Minister in Ghana

Op 31 januari 2022 reisde de Nederlandse scientoloog Jan Maarten met twee koffers vol boeken naar Ghana.

Zijn Uganda-reis van 2 maanden eerder was zo goed bevallen, dat hij nog een ander land wilde aandoen. Hij koos voor Ghana omdat de Scientology kerk in Amsterdam goede contacten heeft met de Ghanese gemeenschap in Amsterdam.

Eerste plaats in Ghana: Aburi

De eerste plek in Ghana die door Jan Maarten werd aangedaan, was Aburi. Een plaats op twee uur afstand noordoostelijk vanaf de hoofdstad Accra, dat door zijn hogere ligging een koeler klimaat heeft en bekend staat om zijn botanische tuinen.

Jan Maarten bezocht daar Felix Duodu. een afspraak die vanuit Nederland geregeld was door een bevriende scientoloog. Felix en Jan Maarten hadden meteen een klik.

Toen Felix Jan Maarten aan zijn vrienden voorstelde, raakten die dermate geïnteresseerd in het doel van Jan Maartens trip, dat ze alle zeven mee wilden doen; en zo werd de eerste Volunteer Ministers groep geboren.

De komende vier dagen werden vele activiteiten gedaan en verschillende andere dorpen bezocht om lezingen te geven en assist-processen. Assist-processen zijn eenvoudige technieken om iemands pijn te verlichten of iemand te helpen sneller te herstellen van een trauma of ziekte.

Aburi Volunteer Ministers
Aburi Volunteer Ministers

Al doende leerde de pas ontstane Volunteer Ministers groep hoe ook zij die assist-processen konden geven aan iemand met lichamelijke klachten. De groep raakte steeds enthousiaster en organiseerde meer en meer vrijwilligersactiviteiten waar steeds meer mensen aan mee deden.

Zo zetten zij een campagne op om de drugsproblematiek in de gemeenschap te bestrijden, leverden ze assist-processen en traden ze als mediators op bij het afhandelen van conflicten. Hoe dit gedaan moest worden haalden zij uit de VM-cursussen op internet.

Terwijl Jan Maarten doorging naar zijn volgende project, groeide het kleine team van 7 al snel uit tot 34 vrijwilligers.

Mamponteng: tussen de koningen

Na een lange rit richting het noorden, kwam Jan Maarten aan in de tweede plaats die op zijn lijstje stond om te bezoeken: Mamponteng.

Jan Maarten had de eer om in de vertrekken van de koning van Mamponteng – Nana Saasi – te verblijven, bij de familieleden van de koning. Dit werd het Nana House genoemd; een zeer luxueuze omgeving, met gouden stoelen, spiegels en kroonluchters. Een bijzondere ervaring, waarbij Jan Maarten twee keer het voorrecht had om Nana Saasi zelf te ontmoeten.

Het contact met de koninklijke familie in het huis was heel warm. Jan Maarten raakte zo vertrouwd met hen dat hij zich bijna onderdeel voelde van de familie. Een aantal familieleden deed ook bij hem een training.

Trainen ziekenhuisstaf

In Mamponteng zou Jan Maarten twee weken blijven. Al ver voor zijn vertrek had de in Amsterdam woonachtige Ghanese koning Nana Atakora Nyanin, Jan Maarten benaderd om de plaatselijke ziekenhuisstaf te trainen in Volunteer Ministers technieken.

 

Ghana Volunteer Ministers Mamponteng

Mamponteng Polikliniek

Tot medio 2021 zat de Mamponteng Polikliniek in een klein vervallen gebouw met weinig voorzieningen. Door toedoen en sponsoring van Nana Nyanin is de kliniek volledig verbouwd en heeft het nu een functie voor de hele regio.

Jan Maarten trainde een flink aantal stafleden in verschillende technieken om lichamelijke klachten bij patienten te verlichten.

Mamponteng Poliklinic Volunteer Ministers

Al snel ontstond er een hechte Volunteer Ministers groep die de technieken gingen toepassen.

Volgende project: Mampong

Na twee weken in Mamponteng vertrok Jan Maarten naar zijn volgende project.

Het was ongeveer anderhalf uur rijden in noordoostelijke richting naar wat waarschijnlijk zijn grootste project tot nu toe zou worden: het dorp Nyinampong in het district Mampong.

Bij aankomst was er een welkomstceremonie met zo’n honderd aanwezigen, waarbij tevens de Chief van het district aanwezig was. Jan Maarten maakte ook meteen kennis met de verantwoordelijke over het dorp: George Attakora, die zich opwierp om de volgende VM-voorzitter te worden. Helemaal speciaal was het om de oudste vrouw van het dorp te ontmoeten, die naar zeggen honderdtwintig jaar was!

Mampong Volunteer Ministers
Mampong Volunteer Ministers

Scientology dorp maken

De volgende dagen waren bijzonder druk. De nieuw gekozen VM-voorzitter was vastbesloten om van Nyinampong binnen drie dagen een Scientology dorp te maken!

In twee dagen werd aan de 39 belangrijkste dorpelingen training gegeven. Ook werd de Nyinampong David Williamson gezondheidskliniek bezocht waar Jan Maarten de verpleegsters leerde om assists te geven.

De dag erna werden de twee scholen in het gebied bezocht.

Jan Maarten gaf aan elke klas van beide scholen een lezing. Aan het eind van de dag hadden alle kinderen iets geleerd over de studie-technologie en ze kenden de Scientology slogan: Something Can be Done About It!

Mampong school Scientology Volunteer Ministers
Mampong school Scientology Volunteer Ministers
Mampong school Scientology Volunteer Ministers
Mampong school Scientology Volunteer Ministers

De scholen waren dermate enthousiast dat ze voortaan het boek ‘De Weg naar een Gelukkig Leven’ en de studietechnologie in hun curriculum op willen nemen.

Land geschonken voor toekomstige Scientology library

Op een bijeenkomst met de eerste 39 opgeleide Volunteer Ministers van het dorp, hield de nieuwe VM-voorzitter een toespraak.

Hij kondigde aan dat zijn Chief – het hoofd van het district – het stuk land voor de school aan Scientology had geschonken, zodat het op een dag gebruikt zou kunnen worden voor een Scientology bibliotheek. Ook kondigde hij zijn plannen aan om uit te reiken naar naburige gemeenschappen, zodat de Scientology oplossingen in gebruik zullen worden genomen in het grotere district van Mampong.

De Nyinampong VM-Groep was een week later al uitgebreid tot 80 leden.

Met haar leiders, vooraanstaande burgers, het ziekenhuis en de schooladministratie die de technieken van Scientology adopteren, is kunnen we zeggen dat Nyinampong een Scientology dorp is geworden.

Mampong VM groep met certificaat

Verder naar Tamale

Vanuit Mampong kwam Jan Maarten na lange reisdag die nog noordelijker ging, aan in Tamale.

In deze hete en droge stad –  iedere dag boven de 40℃ – had Jan Maarten een ontmoeting met Rev. Fr. Ebenezer Dekuku van de St. Mathews Anglican Church.

Versleten Way to Happiness boekje

Pater Ebenezer had een paar jaar geleden tijdens een reis in Engeland zes exemplaren van ‘The Way to Happiness’ gekregen, waarvan hij er nog één over had – alle andere had hij in de loop der jaren weg gegeven.

Dit ene boekje – oud en versleten, zie foto – was pater Evenezers intiemste metgezel geworden. Al die jaren had hij uit datzelfde boekje gepreekt in zijn kerken en op zijn radioprogramma’s.

Voor Pater Ebenezer was het heel speciaal dat Jan Maarten langskwam. In feite had hij al jaren geprobeerd een scientoloog te ontmoeten, maar dat was in al die jaren nog nooit gebeurd. Het boekje ‘The Way to Happiness’ was zijn enige link met Scientology geweest.

Jan Maarten vond het daarom ontzettend leuk dat hij pater Ebenezer een nieuw exemplaar van ‘The Way to Happiness’ kon geven.

VM-groep gestart in Tamale

In Tamale organiseerde Jan Maarten een trainingsdag met verschillende kerkleiders en een paar studenten. Sommigen uit Tamale, anderen van kerken verder weg.

De groep die hij getraind had zou de eerste VM-groep worden in Tamale, in het noordelijke deel van Ghana.

Pater Ebenezer Ghana

Afsluiting van de reis

Aan het eind van zijn reis keerde Jan Maarten terug naar het zuiden van Ghana.

Hij had nog een korte stop in Kumasi, de tweede grootste stad in Centraal Ghana, voor een ontmoeting met een student die Volunteer Minister is bij een VM-groep in West-Ghana (Cape Coast). Hij was enthousiast om Jan Maarten te zien, omdat niemand van hun groep ooit eerder een externe Scientoloog had ontmoet.

Jan Maarten nam ook contact op met een paar andere Volunteer Ministers die in de hoofdstad Accra hadden gewoond. Grappig genoeg hadden sommigen niet eens van elkaars bestaan geweten, totdat hij ze aan elkaar voorstelde. Dit resulteerde in een aantal nieuwe vriendschappen.

Tamale Volunteer Ministers

“If one does not like the crime, cruelty, injustice and violence of this society, he can do something about it.

He can become a VOLUNTEER MINISTER and help civilize it, bring it conscience and kindness and love and freedom from travail by instilling into it trust, decency, honesty and tolerance.” 

–  L. Ron Hubbard